SPRØDE ØKOLOGISKE OG BIODYNAMISKE VINE

Producent: Weingut Hajszan-Neumann | Område: Wien, Niederösterreich

Vin fra Wien er lidt specielt og meget fascinerende. Forestil dig Amager Fælled gange to i en lidt mere kuperet udgave og så udelukkende tilplantet med vinstokke. Så er scenen ligesom sat. Læg dertil at de fleste vinbønder også tilbyder Heurigen og Buschenschank, som i hele sommerhalvåret får wienerne og turisterne til at valfarte ud i vinmarkerne for at spise, drikke og feste i vidunderlige omgivelser. Og så er det også her, at myndighederne efter års lobbyisme har valgt at omfavnede den gamle visdom om, at det lønner sig at plante polyvaritalt. I 2013 fik specialiteten Wiener Gemischter Satz myndighedernes officielle kvalitetsstempel.

Fagekspert Per Bach | 01. februar 2021 | Nr. 01 2021

 

Weingut Hajszan-Neumann er videreførelsen af den driftige Stefan Hajszans livsværk. Oprindeligt var han kok og drev det meget respekterede Universitätsbräuhaus, men i 2000 fik han en lille vinmark foræret af en stamkunde, og det fik ham til at forfølge drømmen om også at blive vinbonde. De første vine kom til verden med hjælp fra vennerne Fritz Wieninger og Fred Loimer, men allerede i 2004 stod han på egne ben, og i en alliance med den kendte designer og vinnørd Heinz Neumann påbegyndtes opkøb af spændende parceller på byens bedst eksponerede skråninger, samtidig med at restauranten blev flyttet ud på vingården.

Fra starten var biodiversiteten et mantra, og med bistader i vinmarkerne og udtræk af kamille, røllike, brændenælde og ikke mindst hestemøg fra Lippizaner-hestene ved Hofburg, frem for kunstgødning og sprøjtegifte, blev Stefan Hajszan en pioner i Wien. I 2006 den første vinmager med det økologiske certifikat. I 2009 den første med det biodynamiske ditto og samtidig begyndte Stefan en flittig flirt med de orange vine ligesom han også indimellem ”glemte” at tilsætte svovl.

Historien om Stefan Hajszan er imidlertid også historien om et vanvittigt arbejdsraseri, og efter han var blevet far til tvillinger, valgte han i 2014 at træde ud af rollen som vinmager og i 2016 afleverede han tillige nøglerne til restauranten. Weingut Hajszan-Neumann videreføres således i dag af Wiens ukronede vinkejser Fritz Wieninger i en konstruktion, hvor vinmarkerne leases af Heinz Neumann, hvor Fritz Wieningers mangeårige vinmager Luis Teixeria er rykket ind i kælderen, og hvor den nye chef Juan Amador efter blot 3 år har hentet den 3. Michelin stjerne til restauranten.

 

Med ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.

Sammenstik af håndplukket frugt fra Kerninger, Gollin og Preussen på det store Wiener Nussberg gæret og modnet i rustfrit stål og derefter som alle vinene behandlet efter Rudolf Steiners principper. Blomstrende med fersken og papaya i hovedrollen. 91-93 point i Falstaff Magazin.

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

Med ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.

Udelukkende frugt fra Weisleiten, den noget køligere del af Wiener Nussberg, og dermed med en friskhed, som overrasker, hvis man var svedende turist i Wien i 2018. En klassisk og mineralsk Veltliner med pikante strejf af peber. 92 point i Falstaff Magazin.

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

Med ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.

Veltliner fra det højt beliggende plateau for enden af Kahlenbergerstrasse på Wiener Nussberg, der efter gæringen i stål er delvis fadlagret. Sprøde æbler, mango og papaya som spiller sammen med peber, tobak og moden citrus. 92-94 point i Falstaff Magazin.

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

Med ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.

Samtidig høst af Pinot Blanc, Riesling, Grüner Veltliner og 5 andre druesorter fra den del af Wiener Nussberg, der kaldes Weisleiten pga. de mange forvitrede kalksten på stedet. Samtidig presning og gæring i rustfrit stål. 92-94 point i Falstaff Magazin.

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

Med ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.

Frugt fra Obere Schoss og Weisleiten på Nussberg. 18 måneder på hovedsageligt brugte 500-liters fade. En mørk, lettere urtet Zweigelt med masser af kirsebær og kirsch. Frisk, nærmest lidt pågående og med en fin salt mineralitet til sidst. 91 point i Falstaff Weinguide 2020.

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

 

Mad til din vin

Irgrøn grønkålssuppe

Denne flotte irgrønne grønkålssuppe med masser af smag, er nem og hurtig at lave, og vil med sikkerhed være et hit, både til pænt selskab eller når du skal hygge om dig selv.

Læs opskriften her