• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

SPRUDLENDE OG SVÆRT VANEDANNENDE PET'NAT'

Producent: Domaine Frédéric Mabileau | Område: Loire

Frédéric og Nathalie Mabileau producerer en seriøst velsmagende Pet'Nat', som de har valgt at kalde for Orgasmic og som de har forsynet med et billede af en noget alvorstung nonne, der holder godt fast i sin lille katekismus. De skal lige minde os om, at den største vellyst ikke nødvendigvis skal findes mellem benene, og det er helt typisk for den perlende humor, som Frédéric og Nathalie Mabileau har omfavnet verden med. De var helt nede på jorden og de skiltede ikke med, at de også var superseriøse og hele tiden i arbejdstøjet. Det blev man først klar over, når man smagte deres vine. Egentlig skrev jeg dette i nutid, med så blev det med et hammerslag til datid.

 Fagekspert Per Bach | oktober 2020 

­

Egentlig er dette ikke en Pet'Nat', men en Pet'Nath' med det lille tilføjede "h", som Frédéric insisterede på at få med som en lille skjult kærlighedserklæring til sin altid sprudlende hustru. Petillant Naturele eller Petillant Nathalie. Who Cares? Det vigtigste er, at vinen stråler smukt i den stadig voksende og stadig mere brogede flok af Pet'Nat' på markedet. Druerne og det terroir, som vinstokkene står i, får lov til at tale uden sminke, og de noter af surdej, rugbrød og overraskende krydderier, som nogen kalder "funkiness", er ikke en del af pakken her. I stedet handler det om simpel velsmag, og et udtryk, som får os til at tænke på barndommen og de oplevelser, vi fik, når vi kravlede op på stigen i haven og rakte op efter de sollune sommeræbler og tog de første saftige, sprøde bidder. Let prikkende, herlig aromatisk, saftig og ikke helt tør. Bare berusende, uforskammet ungdommelig friskhed!

Frugten kommer fra de tidligst plukkede druer på Chenin des Rouillères i Anjou, hvor Frédéric og Nathalie gentilplantede en lille ha. med udvalgte Chenin Blanc-stiklinger i 2005. I følge Frédéric er der tale om så lidt hekseri som muligt: ”Det handler bare om at forene boblernes hellige treenighed, lige som vores bedsteforældre og deres forældre før dem gjorde det. Bare naturligt gær, druernes naturlige sukker, en masse kærlighed, og så Voila!”.

Lidt mere specifikt havner de hele drueklaser direkte i den pneumatiske presse hvorfra den frit løbende most får lov til at sætte sig i op til 48 timer inden gæringen, uden fremmede gærstemmer i rustfrit stål, får lov til at sætte ind. Herefter tappes vinen på flaske, når alkoholindholdet passerer de 11%, mens der stadig er sukker nok tilbage til, at gæringen ufortrødent vil fortsætte i flaskerne. Det giver os de livgivende bobler og lidt bundfald, som vi kan vælge enten skal være en del af oplevelsen ved lige at vende flasken en tur inden proppen springer, eller prøve at undgå ved forsigtig opskænkning. Her er ingen regler. Det hele er et spørgsmål om temperament og præferencer.

 

­

PET'NATH' PRODUCERES IKKE HVERT ÅR ... 

Så da vinen var klar til at møde verden i slutningen af april, proklamerede Frédéric og Nathalie "Le grand retour d'Orgasmic!" på Facebook og på plakater på lygtepælene i Saumur midt i en tid, hvor Frankrig var lukket ned af Covid-19. De lånte et af de gamle slanke sejlskibe, de såkaldte "Gabares", som lå fortøjet ved kajen i Saumur, og sammen med deres venner fra de to små cateringsfirmaer Cocotte Magique og Sur les Quais skabte de et lille håbefuldt flydende marked, hvor der blev serveret lokale oste, egnsretter og skænket perlende Orgasmic ad libitum samtidig med, at Frédéric iført mundbind og handsker på munter vis sørgede for, at alle retningslinjer blev overholdt både ombord og i køen foran landgangen.

DET GÆLDER OM AT NYDE LIVET, MENS VI KAN ... 

 

­­

For det er uforudsigeligt, og pludselig kan det være slut. Netop som vi havde fået vores nye vine hjem fra Domaine Mabileau, og gik og glædede os til at præsentere dem som en del af vores satsning på det bedste fra Loire, modtog vi meddelelsen om, at Frédéric Mabileau var styrtet med sin lille flyvemaskine og død af sine kvæstelser. Frédéric blev 53 år. Han var stjernen blandt de mange Mabileauer i Saint-Nicolas-de-Bourgueil, og Guillaume Lapaque, den tidligere direktør for "Syndicat des vins de Bourgueil", fortæller, at det toneangivende vinmagasin "Revue du vin de France" overvejede at give Frédéric den 3. stjerne og dermed løfte vingården op i Frankrigs absolutte elite. Om dette nu vil ske posthumt, ved vi endnu ikke. Ud over at flyve, elskede Frédéric også at sejle, og vi har  fået lov til at låne dette billede, hvor han er fanget i lykkelig stund kort før tragedien.

MAD TIL DIN VIN

Surdejsbrød, hvidskimmelost og pære

FÅ OPSKRIFTEN HER

Se også vores

FREMRAGENDE RØDVINE FRA DOMAINE MABILEAU

Klik her