• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

EN BIODYNAMISK DRØM I TOSCANA

Producent: Colombaia Vino Naturale | Område: Toscana, Italien

...Er lige nu i færd med at blive levet af Dante og Helena Lomazzi i de rullende bakker ca. 60 kilometer syd for Firenze. Men det var ikke drømmen om et landbrug i ordets egentlige forståelse, der fik Dante til at opgive sin karriere i forretningslivet og vende tilbage til familiens ejendom i Mensanello. Drømmen om at sam-eksistere med landet frem for at ”bruge” det, trak i dem begge, og de har i deres gård skabt et økosystem, hvor diversitet er et kriterie, for at opnå balance mellem arter.

Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg | 31. marts 2021 | Nr. 03 2021

 

Dantes familie har været i vinbranchen i generationer, men driften var ikke i nærheden af det, Dante nu har sine hænder dybt begravet i. Kvantitet var i fokus, og virksomheden, der bar familiens navn, Vinicola Lomazzi, var i en periode en af støvlelandets største eksportører af lavprisvin. Dante forklarer selv det skifte, hans far gjorde som et naturligt resultat af udviklingen, hvor kooperativer overtog det marked, som tidligere generationer af Lomazzi-familien havde baseret forretningen på. Tiden var inde til at diversificere, og Dante har taget det skridt endnu længere og er nu udelukkende dedikeret til kvalitet og sit liv på gården med Helena.

De 4 ha vinmarker er primært beplantninger som Dantes far, Piero, iværksatte. Gården har været i familiens eje i generationer, og i retrospekt har det været en gave for parret, at der var etableret vinmarker. De har udviklet omgivelserne med frugthaver og andre afgrøder samt et væld af blomster og vilde vækster. Vinstokkene er originale italienske og toscanske sorter med fokus på Sangiovese, og produktionen blev certificeret økologisk i 1999 og biodynamisk i 2007. Dante og Helena har i tråd med deres livsfilosofi valgt at producere deres vine så naturligt som muligt og som regel uden svovltilsætning overhovedet. 

Deres vine repræsenterer noget af det mest rendyrkede naturvin, vi har i porteføljen pt. Der er tale om meget små mængder og meget lave udbytter. Vinene er stofrige og primært egnede til at nyde med mad.

Med kraftige naturvins-karakteristika.

 Vinen er certificeret økologisk af Ecocert og biodynamisk af Demeter.

I realiteten er der her tale om en orangevin med 3 måneders udblødning af skallerne i vinen. Druesammensætningen er 80% Trebbiano og 20% Malvasia, og vinen er gæret og lagret i ståltanke. Tydelig natur’sk i næsen med æblekerner og cider, grapefrugt og appelsinblomst. I munden fornemmes tydeligt tanniner fra kontakten med skallerne, og sammen med syren giver det en rensende, nærmest animerende effekt. Der er ikke tale om en ukompliceret tørstslukker. Det er vin med et budskab, en upoleret og rå vin. Meget mere autentisk bliver det næppe. Servér ved 12 °C til stegt fjerkræ eller grillet laks, gerne med garniture med svampe, løg, gulerødder, selleri el.l. rodfrugter. Også glimrende med rødkit-oste.

Med kraftige naturvins-karakteristika.

 Vinen er certificeret økologisk af Ecocert og biodynamisk af Demeter.

Tutti Frutti er et alternativt eksempel på toscansk rødvin, hvor ca 60% af druerne ikke knuses og derved gennemgår maceration carbonique, som kendes fra Beaujolais. Blandingen udgøres af 80% Sangiovese, 10% Colorino og 10% Malvasia Nera og processen med de hele klaser, styrker den umiddelbare frugt og friskhed. Lad den gerne trække lidt luft, evt. ved at hælde på en karaffel 10 minutter inden servering og oplev hvordan røde kirsebær og saftige hindbær viser sig i selskab med salvie og en snert af bergamot. Nyd den ved 16 °C til retter med braiseret gris, stegt eller grillet fjerkræ eller med en god postej, rillette eller andet charcuteri.

Med diskrete naturvins-karakteristika.

 Vinen er certificeret økologisk af Ecocert og biodynamisk af Demeter.

Frugt fra de ældste parceller med 80% Sangiovese og resten udgjort af Colorino, Malvasia Nera og Canaiolo i den fremragende 2016-år - gang. Gæret i cementtanke og efterfølgende lagret 36 måneder i 2600-liters gamle slavonske fade. Intens duft, nærmest parfumeret men umiskendelig toscansk med kirsebær, krydderurter, laurbærblade, lakrids og brændt jord. Koncentreret og fast, meget autentisk og landlig. Servér ved 18 °C, gerne dekanteret forud for servering til braisérretter med lam eller okse, pastaretter med vildt eller til Parmiggiano Reggiano.

Det perfekte match

Butterfly-kylling med grønt

Følg Thomas Rodes opskrift, så er du sikret en uimodståelig middag med kylling, der er saftig og tilpas sprød på toppen – uanset om du gå efter lår eller bryst. Lad naturen finde vej til glassene med Colombaias perler og så har du et måltid i en liga for sig.

Få opskriften her

 

VINSMAGEKASSEN

Er du nysgerrig på vores nyheder og ønsker at smage før, du køber flere flasker af den samme? I vores smagekasse får du 6 udvalgte flasker fra magasinet, som giver dig mulighed for at finde de flasker, der rammer din smag bedst.