• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Vin santo til sankthans

PRODUCENT: BADIA A COLTIBUONO | OMRÅDE: CHIANTI CLASSICO

Glem alt om tarvelig cider på dåse og flade fadøl omkring bålet, hils midsommeren velkommen med stil, og skål med ”hellig vin” i glasset på denne hedenske sommeraften, skål i Vin Santo.

Fagekspert Per Bach

Vin Santo Del Chianti Classico ØKO 37,5 cl

2011


Den 23. juni fejrer vi endnu en gang midsommeren i Danmark, og med lidt held vil bålene knitre, mens solen synker mod horisonten, og "Vi elsker vort land".

Lange-Müllers originale melodi og Holger Drachmanns tekst om freden, der altid kan vindes, hvis "hjerterne aldrig bli’r tvivlende kolde", rækker stadig langt ud i fremtiden, og egentlig er det trist, at den stemningsfulde aften ofte akkompagneres af dåser med tarvelig cider fra Somersby og plastikkrus med alt for dovent fadøl.

Vi foreslår et stille stilfuldt oprør med et lille glas vin med historiske rødder. Pak fine krystalglas i en kurv sammen med sprøde cantuccini og en flaske af italienernes helligste vin, som ifølge overleveringen først måtte påbegynde sin gæring på allehelgensdag i november og siden altid skulle tappes i påskedagene adskillige år senere.

 

Skænk din Vin Santo, når solens sidste stråler for alvor fremhæver de gyldne dråber. Indånd de subtile aromaer. Løft dit glas. Hils på de nærmeste, og smag så på den hellige saft.

 

Vin Santo fremstilles overalt i Italien, og selve begrebet er ikke beskyttet af den italienske vinlovgivning. Der findes derfor både vine, der er produceret med henblik på hurtig profit, og vine, der er produceret i den dybeste respekt for de traditioner, som kan føres tilbage til Toscana i det 14. århundrede. Badia a Coltibuonos Vin Santo tilhører naturligvis den sidste kategori.

Vinen er skabt på nogenlunde lige dele Trebbiano og Malvasia, der tørrer i ventilerede rum, inden de i december presses, og mosten gærer til vin i små, gamle ege-, kastanje- og kirsebærfade. Fadene fyldes ikke helt, og efter de første dages gæring forsegles de med cement og flyttes til Coltibuonos Vinsantaia, hvor temperaturen følger døgnet og årstidernes rytme.

Seks år går der, før forseglingen brydes, og vinene fra de bedste fade sammenstikkes og tappes på flaske. En sjælden, traditionel toskansk dessert og meditationsvin med raffinerede aromaer af honning, ristede mandler og vanilje, der leder frem mod den fyldige og søde smag, der, selvom den er rig på figen, abrikos og kandiseret appelsin, på fornemste vis bliver afbalanceret af en underliggende syre, som tilføjer friskhed og elegance til oplevelsen.

Ganske enkelt en vin, som skal tælles med blandt de bedste rosinerede vine i verden! Server den let afkølet ved ca. 10 °C.