• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

VERDENS MEST DUFTENDE VIN

PRODUCENT: SIVIPA SA. OMRÅDE: SETÚBAL PENINSULA, PORTUGAL

Fagekspert, Per Bach

"This is a LOL wine (take your pick between Laugh-Out-Loud and Lots-Of-Love)" skrev den superseriøse britiske Master of Wine Julia Harding, da hun smagte den vin vi nu introducerer i Danmark. Hun fortsatte: "Abrikos- og appelsinaromaerne er her så ekstreme og vidunderligt intense, at de simpelthen fremprovokerer spontan begejstring. Dette er takket være de søde, milde, rene og vedholdende aromaer og den let cremede tekstur, der balanceres af passende mængder frisk syre, en vintype, som vil omfavne dig og få solen til at skinne lidt".

 

Master of Wine Julia Hardings begejstrede anmeldelse af Sivipas Muscatel de Setúbal fik os til, at fundere over om det måske var på tide til at udforske Portugals traditioner for hedvin ud over de allestedsnærværende Portvin og Madeira.

En salig Hugh Johnson kaldte tilbage i 1971 Moscatel de Setúbal ”en stor fryd” og ”verdens mest duftende vin” og allerede i 1907 var den blevet så populær, at myndighederne (årtier før den slags blev sat på skinner i Frankrig) fandt det nødvendigt at regulere og beskytte via lovgivning.
Traditionelt er Moscatel de Setúbal en hedvin, der vinder i velsmag og prestige når den fadlagres i årtier, og hos områdets mest berømte producent José Maria da Fonseca har man stadig fade fra de historiske årgange 1955, 1927 og 1918 liggende i kælderen, som med mellemrum bliver skænket til spaltelang begejstring for de journalister, som er så heldige at blive inviteret.
Lige nu er det imidlertid den utraditionelle Moscatel de Setúbal, som stjæler overskrifterne. Helt unge årgangsvine uden eller næsten uden fadlagring, som
på ingen tid er blevet voldsomt populære solo, on the rocks med en skive appelsin, eller som det nye legetøj for bartenderne på den portugisiske Atlanterhavskyst.


Vi besluttede at få smag for sagen og i februar smuttede vi til Setúbal hvor vi fik vores værtinde til at hjælpe os med at shoppe de unge vintagevine og endog låne et hjørne til os i en vinbar så vi kunne smage dusinet, som det blev til, side by side. Det blev lidt af en blandet omgang med adskillige alt for sprittede vine, men også en fest for de af stamgæsterne på værtshuset som valgte at smage med og undervejs højlydt kommenterede vinene.


Jeg er lige ved at tro at der den aften var konsensus om, at en enkelt vin befandt sig i sin egen liga og ”big surprise”: Det viste sig at der var tale om den samme vin, som Julia Harding havde givet sin uforbeholdne kærlighedserklæring. Det var ganske rigtigt som at stå i en abrikosplantage midt under høsten. Simpelthen en Moscatel de Setúbal forstærket til den sødeste perfektion med brandy af høj, høj klasse.