• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

VI ÅBNER SKATKAMMERET: IMPONERENDE HVIDE BOURGOGNER FRA 2018

Der er rift om de hvide Bourgogner fra de mest berømte 1. Cru- og Grand Cru-skråninger, især når de kommer fra nogle af tidens mest hypede producenter. Størstedelen af produktionen sælges alene på renomméet, længe inden vinene er tappet, og når de først dukker op i fri handel, er mængderne hos den enkelte distributør ofte så beskedne, at vinene trods deres prissætning forsvinder som dug for solen. Fra vores skatkammer præsenterer vi her seks af disse vine, som oftere er udsolgt end til salg. Det er kult, det er en lille smule skørt, og når først proptrækkeren finder vej, er det intet mindre end vidunderligt!

31. marts 2021 | Nr. 03 2021 

­

Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1. Cru, 2018

Pierre Yves Colin Morey 

Pierre-Yves Colin og hans hustru Caroline Morey står bag nogle af tidens mest hypede hvide Bourgogner, som har fået de internationale anmeldere til at stå op og klappe i kor. Her den fine Chassagne-Montrachet fra vinstokke plantet i 1960 på den nedre del af Premier Cru marken Les Chenevottes ind mod Puligny og vis a vis selveste Le Montrachet. Bare 8 af de lidt større 350-liters-fade (hvoraf 3 var nye) blev det til i 2018.

 

­

Chassagne-Montrachet Abbaye de Morgeot 1. Cru, 2018

Pierre Yves Colin Morey

Vi bestræber os på altid at kunne tilbyde et dusin forskellige vine fra Pierre-Yves Colin, men det går altid hurtigt ned ad bakke med den mission, og havde det ikke været for den tossede Covid-19- situation, var de fleste for længst flyttet ud på restauranterne. Her frugten fra de to 1. Cru-marker Morgeot og La Chapelle helt nede på grænsen til Santenay, som når de sammenstikkes i samme cuvée må sælges som Abbaye de Morgeot.

 

­

Corton-Charlemagne Grand Cru, 2018

Pierre Yves Colin Morey

Pierre-Yves flager ikke hvorvidt han arbejder med frugt fra egne vinmarker, fra lejede vinmarker eller om der er tale om den bedste frugt, han kan købe for penge. Og det er også ligegyldigt fordi Pierre-Yves altid formår at tilføje et særligt "Magic Touch". Når der så er tale om frugt fra et par rækker med gamle vinstokke højt oppe på En Charlemagne, som sammenstikkes med endnu ældre frugt fra Languettes, eksploderer det hele!

 

Puligny-Montrachet Le Cailleret 1. Cru BIO, 2018

Domaine de la Pousse d'Or

Patrick Landanger fra Domaine de la Pousse d'Or har været en af frontløberne, når det kommer til økologi og biodynamik i Bourgogne, og hans søn Benoît fortsætter i det samme bæredygtige spor. Her deres fine vin fra det muromkransede Clos Les Caillerets, der ligger klos op ad selveste Le Montrachet. En parcel på bare 0,75 ha., som det til manges overraskelse lykkedes at fravriste Domaine Jean Chartron i 2004.

 ­

Chevalier-Montrachet Grand Cru BIO, 2018

Domaine de la Pousse d'Or

Benoît Landanger har fået mulighed for at leje nogle få rækker med omkring 50-år-gamle Chardonnay-stokke på den syd vestligste del af Chevalier-Montrachet, bare et stenkast fra den lille sti, som adskiller Chassagne fra Puligny. Dermed tilhører Pousse d'Or den lille eksklusive gruppe af producenter, der både arbejder på og tapper vin fra denne verdensberømte Grand Cru. Bare 0,13 ha. og her i den 2. årgang allerede et samlerobjekt.

 

 ­

Corton-Charlemagne Grand Cru, 2018

Maison Jessiaume

Dette fine domaine i Santenay har fået masser af muskler, efter det er blevet købt af den skotske milliardær, vinnørd og fodboldklubejer Sir David Murray. Bland andet har teamet fået råd til at lande en aftale med en vinbonde, som har passet og plejet sin lille parcel på Le Charlemagne hele sit liv. Dette er den første årgang, og vinmagen William Waterkeyn leverer allerede på et niveau, som tåler sammenligning med mange andre, langt dyrere Grand Cru-vine!

 

2018 HAR BEGAVET OS MED MANGE VINE, SOM TIDLIGT CHARMERER STORT

De meget velfunderede eksperter Allen Meadows, Jasper Morris og Neil Martin har i løbet af 2020 smagt sig igennem flere tusinde Bourgogner fra 2018, og de tegner i fællesskab et kærligt billede af årgangen, som munder ud i noget, der ender med at ligne en uforbeholden anbefaling!

Der har ellers været skrevet meget om, at det er i disse år den globale opvarmning omfavner vinene på gyldne skråninger og forvandler dem for altid. Og 2018 har i den grad kastet benzin på det bål. Der er tale om den varmeste vækstsæson i det 21. århundrede, og næst efter 2003 er der også tale om flest solskinstimer.

I 1970’erne var høst i begyndelsen af oktober normen på Domaine de la Romanée-Conti. De sidste 10 år er det gennemsnitlige høsttidspunkt rykket frem til den 15. september og i 2018 blev de fleste Chardonnay-druer plukket allerede i slutningen af august.

Der ER tale om et klima i forvandling, men der er alligevel ingen grund til at vinbønderne sælger deres Mercedes og søger nye udfordringer. Foreløbigt. Men 2018 er en årgang, som måske én gang for alle punkterer utallige producenters mantra om, at de store vine skabes i vinmarken. I 2018 handlede det også om at få plukket druerne, inden sukkerindholdet blev alt for højt, og inden den vigtige syre begyndte at falde alt for meget, og det handlede om at få transporteret frugten frem til kældrene i en fart, så den svedende augustsol ikke forårsagede alt for megen skade.

Alle de mange, som formåede at løfte denne del af opgaven, fik muligheden for at producere fornemme, tidligt charmerende vine.

Gå på opdagelse i det aktuelle magasin...