• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

DET ER KULT, DET ER KOSTBART, DET ER UDEN FOR KATEGORI

Producent: Egon Müller | Område: Saar ved Mosel

Hvis du bare er en lille smule forelsket i tysk hvidvin, behøver du ikke læse videre. Med Egon Müller befinder vi os i en liga, hvor der ikke rigtig er andre, der kan spille med. Et sted, hvor den almindelige balance mellem tørt og sødt bliver ophævet, og hvor de tyske begreber Kabinett og Spätlese ikke længere rigtig giver mening. Vi er uden for kategori, det er kult og det er kostbart, men enhver, der vil og kan betale for verdens bedste vine, vil vide, at prissætningen forunderligt nok også er rimelig.

Fagekspert, Per Bach

 

En flig af historien

Der er mange brave mænd, der har giftet sig til ere herligheder, end de lige blev forelsket i. Et par af dem befinder sig i Müller-familien. Felix Müller giftede sig i 1852 med Elisabeth Koch, hvis far i kølvandet på den franske revolution havde købt Scharzhof og nogle parceller oppe på Scharzhofberg vest for ejendommen. Felix og Elisabeth kaldte deres førstefødte for Egon, og da han i 1887 giftede sig med en Theresa Tuckermann fra Køln, fulgte der en svigerfar med, som havde råd til at købe familien ud, da den tid, kom hvor boet skulle skiftes.

Herefter fulgte de år, hvor Egon Müller I dygtigt og ihærdigt skabte den første respekt omkring familiens vine fra Scharzhofberg. Vinene høstede de fornemste priser ved verdensudstillingerne i London (1862), Chicago (1893), Paris (1900), Saint Louis (1904) og Bruxelles (1910), og da Egon I i 1932 stille sov ind, var han en international stjerne.

Egon Müller II k desværre kun en del i historien i få år. Han omkom i 1941, da han væltede med families traktor, og da den unge Egon Müller III samtidigt var blevet indrulleret i Die Luftwaffe og endte som krigsfange i England, fik vinstokkene lov til at passe sig selv. Da Egon III kom hjem i 1945, lykkedes det ham blot at høste druer nok til 1.200 liter vin, og de næste mange år blev en genopbygningsfase i efterkrigstidens skygge.

Først i 1980’erne – nogenlunde samtidig med at Egon Müller IV i 1985 træder ned ved sin fars side i kælderen – begynder bølgerne af sympati for alvor igen at strømme i retning af Weingut Egon Müller og Scharzhofberg, og reelt er det først de seneste 30 år, at det, godt hjulpet af den globale opvarmning og vinmagerne Horst Frank (1971-1999) og Stefan Fabian (2000-2018), lykkes for Egon Müller IV at fremtrylle den ubrudte række af ædle Riesling-vine, som mange vinelskere nu betaler formuer for at opleve.

Egon Müller IV har naturligvis ladet sin søn døbe Egon. Han er i dag 18 år, passioneret biavler og optaget af den biodiversitet, som er forudsætningen for biernes cyklus og produktivitet. Han har stadig ikke meddelt, at han træder ind i rollen som Egon Müller V, men mon ikke? Og mon ikke det bliver ham, der formaliserer økologien på Scharzhofberg nu hvor hans far har undladt at gøre det, selvom han hverken har brugt insekticider eller herbicider i 30 år?

Riesling Gutswein Scharzhof 2018, Egon Müller

En vidunderlig vin og på sin vis den vigtigste, fordi prisen er den laveste, og fordi antallet af flasker er det højeste. 100% botrytis-fri druer fra det legendariske Scharzhofberg og fra familiens mindre kendte skråninger på Oberemmeler Rosenberg og Wiltinger Braunfels langs vejen ned mod Saar-floden alle høstet ved den første tur gennem vinmarkerne den 24.-25 september og siden gæret til vin i rustfrit stål. En svag brise af appelsinblomster i et gnistrende rent og meget mineralsk udtryk, hvor der i munden fornemmes en antydning af sødme, inden en prikkende, laserskarp, læskende syre forrykker balancen og skubber vinen langt ind i det salte køkken.

Riesling Kabinett Scharzhofberger 2018, Egon Müller

Uden diskussion en af de bedste Kabinett-vine i 2018 og, ved vi nu, vinmageren Stefan Fabians smukke svanesang. Efter 19 år på posten har han rakt stafetten videre til den hidtidige assistent Heiner Bollig. Igen 100% botrytis-fri druer, men nu udelukkende fra den 2. tur på Scharzhofberg de sidste dage i september. Presning af de hele drueklaser og uforstyrret gæring i gamle egefade ned til en restsødme på omkring 50 g. En herligt vibrerende, delikat og elegant vin, pakket med eksotisk frugt, der bliver fyret af i et kontrapunktisk samspil med den dirrende syre, som er Egon Müllers og Scharzhofbergs særlige gave til alverdens vinelskere.