• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Salt og sødt i yndefuld harmoni

Franskmændene har for tradition at drikke søde vine til aperitif forud for middagen, og iscenesættes de korrekt med tilhørende hors d’oeuvres, kan det være en storslået smagsoplevelse på kanten af ekstremerne. Lad den gyldne, søde vin møde den salte, rige andelever og nyd en af de mest stimulerende og velsmagende kombinationer af mad og vin.

 

En favorit fra restaurant Kong Hans

Lige udenfor Pau i det sydvestlige hjørne af Frankrig lever det upåagtede vinområde Jurançon sit eget stille liv. Trods den historiske vinproduktion i regionen kender de færreste, selv ikke professionelle, den særprægede produktion af specielt appellationens søde vine.
På stejle syd- og sydøstvendte skråninger dyrkes de lokale sorter Gros Manseng, Petit Manseng og i mindre grad Courbu, og høsten, som per lovkrav skal være manuel, foretages over en lang periode, ofte flere måneder. De første druer, der plukkes bliver til de tørre vine kendt som ”secs”, mens den sene høst langt ind i november bliver til de søde versioner. Til de søde bruges hovedsageligt den lille tykskallede drue, Petit Manseng. Mosten koncentreres gennem ”passérillages”, som betyder udtørring, mens klaserne stadig hænger på stokkene, og kun den tørre Föhn-vind fra Spanien gør dette muligt i netop Jurançon.


Her har selv ikke Wikipedia oplysningerne i orden, når der forklares, at ædelråd giver sødmen som i Sauternes. Den langsomme indtørring sikrer ikke blot koncentration af sukker, men også syre og aromastoffer, og vinene er forunderligt aromatiske med toner af kandiseret mandarin, honning, mango og ananas.
I kombination med den udbredte brug af fadlagring introduceres også ristede nøddetoner og vanilje, som fuldender de forførende vine. Balancen mellem syre og sukker har gennem mange år i mit virke på Kong Hans gjort Jurançon til en favorit, når det kommer til søde vine. Og fraværet af ædelråd under modningen sikrer, at vinene ikke bliver sirupsagtige, men bevarer en vis grad af letløbenhed, som gør dem yderst velegnede til det salte køkken.

Andelever patee og en flaske Jurancon Doux ”Lou Mansengou”, Domaine Larroudé, 2016, ØKO, 37,5 cl

Økologisk vin på højt niveau

Domaine Larroudé blev certificeret økologisk fra og med 2016, og den 12 år lange konvertering har sikret, at kvaliteten efter den endelige konvertering er fuldt på højde med forudgående årgange. Ægteparret Christiane og Julien Estoueigt driver sammen med deres søn, Jeremy, de godt 7 ha med primært Petit Manseng. Jævnfør traditionen i området laves både tørre og søde vine på Larroudé, men deres store andel af Petit Manseng gør det særligt attraktivt for dem at fokusere på de søde versioner.


I november høster de druerne til Lou Mansengou, og den koncentrerede most fra de indtørrede druer gæres på franske egetræsfade med efterfølgende lagring i 12 måneder på samme. En smukt aromatisk vin med toner af nektarin, kvæde, ananas og mango, bivoks og ristede mandler. I munden balanceres herligheden af sirlig syre, der trækker toner af kandiseret mandarin. Servér ved 8 °C til fåreoste, blåskimmeloste eller andeleverpaté.

Interesseret i flere søde vine?