• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Fiskeæg og forårsglæder

Der er spætter i skoven, der er erantis i plænen – og så er der rogn på min tallerken.

Forårsbebudere. De er alle længe ventede, men selv om jeg synes, det er hyggeligt, at spætten prøver at lokke damerne til ved at hamre løs på træstammerne, og blomsterne er virkelig ne, så er det alligevel rognen (og et godt glas vin til), der er min største forårsglæde.

Vinskribent, Signe Wulff

 

VÅRENS KOMME OG VINTERENS DEROUTE
Det er torskerognen, der kommer først og sætter gang i tanker om vårens komme og vinterens deroute – og med stenbiderrognen ryger sæsonbarometret for alvor over på forårsfornemmelser. Der er ikke meget, der kan slå et stykke ristet rugbrød med stenbiderrogn, grønne urter, lidt rødløg og en fed creme fraiche. Så kan man ikke bare høre forårsfuglene synge, men også englene. Men man skal ikke kimse ad torskerognen.

Den har måske ikke det bedste ry, for mange af os får flashback til barndommens køkken, hvor torskerogn var noget, der kom ud af dåser med en lettere metallisk smag og blev stegt i firkantede skiver på panden. Frisk torskerogn er en helt anden sag... Det er den gamle snak om pærer og bananer – man kan ikke sammenligne de to.

I øjeblikket kan man få rogn fra både torsk og stenbider, og det er jo en luksus. Det er bare om at spise løs. Men hvad skal man mon drikke til?

SALT OG SYRE I PERFEKT BALANCE
Stenbiderrogn og Sauvignon Blanc er et klassisk, sikkert match. Der er bare noget med de små salte, sarte og sprøde perler af stenbiderrogn og den syrerige, ekstremt friske hvidvin fra Loire. Mange vælger en Sancerre, og der er da heller ikke en finger at sætte på dét koncept. Men hvorfor ikke udfordre konventionen og rykke vin-opmærksomheden lidt vestpå til den lille appellation Touraine- Chenonceau? Her finder man Domaine de La Rochette – en producent, der har helt styr på disciplinen Sauvignon Blanc.

Domænets Touraine-Chenonceaux Blanc 2017 er en ultra-charmerende vin. Et væld af hyldeblomst møder én allerede i næsen. De små hvide blomster nærmest drysser ud af flasken, mens smagen også efterlader en følelse af ananas og passionsfrugt på tungen. Den der lidt spidse, men lækre fornemmelse af syre og friskhed. Oven i det, for druen overraskende, blød fylde og moden frugt. Det sidste viste sig at være et decideret clue i forhold til kompagniskabet med stenbiderrognsserveringen, som bragte både salt, fedme og skarphed med sig.

Pludselig blev det vanskeligt at drikke og spise. For hvordan gør man det, når man sidder med begge hænder over hovedet? Nogle gange er det bare svært at få armene ned.

Stenbiderrogn

Opskrift med smørristet rugbrød, karse og fuldfed creme fraiche

Få opskriften

DET ER VÆRD AT TAGE ARMENE NED FOR AT ÅBNE VINEN TIL TORSKEROGNEN ...
Igen er der tale om en outsider – faktisk helt bogstaveligt, for producenten Nadal har vinket farvel
til massebetegnelsen Cava og lavet denne mousserende vin under navnet Corpinnat. Navnet dækker over en række producenter i Penedès i Spanien, der syntes, Cava var blevet en lidt for stor, rodet pulje af vine med meget varierende kvalitet. Under det nye navn forpligter producenterne sig blandt andet til 100 % økologi og kun at anvende druer fra egne marker. Det er et sympatisk projekt, og det er vinen heldigvis også.

En flot mousserende vin med en umiskendelig duft og sart smag af røde sommerbær, især hindbær, og en smuk, lyserød farve, der – hvis man må være så banal – står fantastisk flot til den friske torskerogn. Men det er ikke kun i farven, der bliver bygget bro. Rognens delikate smag og fine konsistens korresponderer fantastisk godt med den nærmest lidt cremede vin, hvis balance mellem frisk syre og en dejlig fylde er imponerende.

Selv om mætheden gør sit kedelige, destruktive indtog, kunne man godt have lyst til en mad mere. Som der var én, der sagde til mig forleden: ”Det gælder om at spise så meget rogn, at man er helt lettet, når sæsonen er slut.” Måske man bare skulle gå en lang tur i skoven og lytte lidt til flagspætterne og håbe på, at den friske luft giver appetit til mere rogn og vin?

Torskerogn

Opskrift med æggecrumble, hollandaise og Piment d’Espelette

Få opskriften