• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

UFILTREREDE PERLER FRA NATURVINENS VUGGE

Producent: Baghdati Estates | Område: Imereti, Georgien

At smage vinene fra Baghdati Estates er på en forunderlig måde som at blive sendt langt tilbage i tiden. Vinene er samtidig noget af det hotteste og mest moderne lige nu.

Georgien er et af verdens ældste vinlande, og var man troppet forbi Imereti-regionen for et par tusind år siden, ville vinen, man blev budt på, nok have smagt nogen lunde som det, familien Mshvildadze tapper på flaske i dag.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg | 01. februar 2021 | Nr. 01 2021

 

Hos Baghdati Estates sniger produktionen sig op på max 2000 flasker, og det er et typisk billede af industrien i landet med mange meget små dyrkere. Klimaet i denne del af Georgien grænser til subtropisk og landet er kendt for at være et alsidigt landbrugsland med mulighed for succes med mange typer afgrøder. Georgisk vin har altid haft høj status hos russerne, og ganske lidt af det har været repræsenteret i Vesteuropa. Med interessen for naturvin er Georgien for alvor kommet i rampelyset, og landet anses nærmest som naturvinens vugge, måske fordi naturvin er en form for standard her. At vi fandt frem til Baghdati var mere held end forstand, og at de havde noget vin at sælge et rent lykketræf.

Vinene tilsættes ingen svovl og den lille afvigelse fra de ellers tusinder af års uforandrede håndværk ligger i brugen af ståltanke. Nogle af vinene gæres i de såkaldte kvevri, som er traditionelle lerkar eller krukker, der er gravet ned i jorden.

Brugen af ståltanke er muligvis medvirkende årsag til, at vi faldt pladask for disse vine. De er bestemt upolerede og originale, men samtidig rummer de renhed og friskhed og undgår at falde i smager-af-gammel-æblemost-kategorien.

Baghdati Estates Imereti 

Vi er mellem Sortehavet og det Kaspiske Hav i den nordøstlige del af Georgien på skråningerne ned mod Khanisthkali-floden, hvor far og søn med hjælp fra resten af familien dyrker 2,2 ha blandet landbrug. Blot 0,4 ha er dedikeret til vinstokke og heri står en række sorter, verden udenfor Georgien aldrig har hørt om. Mere end 400 lokale sorter er registreret i Georgien, mens ca. 40 af dem bruges kommercielt til vinproduktion.

 

Med kraftige naturvins-karakteristika

Spontangæret og skalmaceret i ståltanke. Vinen er ufiltreret og fremstår naturligt en anelse uklar. Ret naturpræget duft, hvor de nygærede toner er fint flettet sammen med citrus, friske grønne krydderurter og porse. I smagen bliver frugten tydeligere, og man fornemmer et fint lille bid fra fenolerne og gæringen med drueskallerne. Den har pæn saftighed men holder sig i det syrlige og grønne hjørne uden spor af eksotisk frugt eller parfume. Syren er primært på midtpaletten, og selvom den er tør, afslutter den ikke med markant syre. Eftersmagen er rund og fin igen med en lille snert af fenol.

En anderledes hvidvinsoplevelse, som både kan nydes solo, men også med en række retter med grøntsager. Prøv f.eks. ingredienser som artiskokker, vinterens bitre salater og kål og gerne serveret med dampet hvid fisk eller skaldyr; eksempelvis opskriften her på dampet søtunge med fennikel. Servér ved 8 °C.

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

Med tydelige naturvins-karakteristika

En alternativ måde at lave rosévin på, idet der bruges blot 1% blå druer (Dzelshavi), hvilket er så lidt, at de kan forblive sammen med den gærende vin i flere uger. I praksis er vi i en gråzone mellem orangevin og rosévin. Blot 1% af vinen gør forskellen.

Duften er delikat med kumquat, mandarin, abrikos, kaprifoleum og sort te. Trods sin spæde farve, er den til den kraftfulde side i smagen, men stadig med liflighed og en fin balanceret tørhed. Man fornemmer en lille snert af tannin, som bekræfter skalmacerationen, og den er ganske vinøs. Smagen bakkes yderligere op af orange citrusfrugter og bløde stenfrugter samt en let behaglig metallisk tone, som leder tankerne hen på rust eller rød jord. Eftersmagen er intens og frisk. Servér ved 8 °C i hvidvinsglas til muslingesuppe eller kogte jomfruhummerhaler med safranmayonnaise!

 Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

 

 

Mad til din naturvin

Hvidvinsdampet søtunge med fennikel

Denne ret kombinerer den milde dampede søtunge med sprød fennikel, der ligeledes er dampet i hvidvin, samt en kogt løg-fennikel kompot.

Læs opskriften her