• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

SPÆNDENDE SKJULTE SKATTE FRA UNGARN

Producent: Somlói Vándor | Område: Nagy-Somló, Balaton, Ungarn

I efteråret fik vi med uvurderlig hjælp fra vores tyske trainee Anne-Sophie Christmann rekvireret prøver fra en lang række producenter med tilknytning det viltre naturvins miljø. Og det førte til en række lærerige og tankevækkende smagninger, hvor buen virkelig blev spændt mellem på en ene side sjuskede ligegyldige oprør mod the establishment med fancy tegneserie etiketter og på anden side seriøst spændende skjulte skatte, som bare ventede på at blive løftet frem i lyset.

Fagekspert Per Bach | 01. Februar 2021 | Nr. 01 2021

 

Et af de spor jeg fik snuden ned i var "Moric Hidden Treasures". Den østrigske, biodynamiske vinmager Roland Vellichs samarbejde med unge ungarske vinmagere, om at skabe fornyet opmærksomhed og respekt for den pannoniske vinkultur. Især en af vinene "Hidden Treasures NR2 Somlo Feat. Kis Tamás" fascinerede med katapultiske associationer til det ypperste fra Etnas skråninger på Sicilien og Grand Cru-markerne i Chablis, og da vi et par uger senere fik fremtryllet prøver direkte fra vinbonden, blev vi begavet med nogle af sidste år største hvidvinsoplevelser. Og det fascinerende var, at selvom Løgismoses smagepanel til sammen sidder med 100 års smageerfaring kendte vi hverken druen eller distriktet!

Distriktet hedder Somlói og er opkaldt efter den udslukte vulkan Somló, som dramatisk rejser sig 180 meter op over den omkringliggende slette, og da det er dikteret, at der udelukkende kan høstes frugt fra de stejle skråninger er der tale om Ungarns mindste vindistrikt. Bare i omegnen af 30 vinbønder, som tapper deres vin kommercielt og måske 100 små hobbyvinavlere er der tale om, og det helt specielle er, at de i november 2018 blev enige om at al frugt på vulkanen skulle passes og plejes efter økologiske principper. Så lige nu står det ungarske forskningscenter for økologisk landbrug (ÖMKi) i spidsen for de forberedende træningsprogrammer, som vil glide over i den egentlige konverteringsproces hvorefter Somlói vil blive planetens første 100% økologiske vindistrikt.

 

 

 

 

 

 

 

En af frontløberne er Kis Tamás, som tappede sine første økologiske vine på frugten fra 2018-årgangen. Han købte sin første lille stribe vinstokke så sent som i 2010 og blev i de kommende år så fascineret af de vine, som druen Juhfark i alliance med den mineralrige jordbund begavede ham med, at han opgav både job og karriere og flyttede ind i et af de små gamle stenhuse på vulkanen, selvom der hverken var indlagt vand eller elektricitet.

 

Med ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.

Mest rustfrit stål, men også korte kys fra ungarske fade. 2017-årgangen kåret til "Year's Best Hungarian Wine" af det anerkendte Wine & Spirits Magazine. Elegant, salig frisk hvidvin med direkte forbindelse til en underliggende lind syre og en prægtig salt mineralitet.

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

Med diskrete naturvins-karakteristika.

Frit oversat er dette vinen fra ”terrasserne hvor gederne (stadig) fouragerer”. Det betyder lavere udbytte men også en vin, som på en særlig måde er i synk med naturligheden. Bare et enkelt ungarsk fad og 10 måneders modning. Nærmest burgundisk i sin dybde og samtidigt helt sin egen.

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

Med diskrete naturvins-karakteristika.

Fra et par striber med gamle vinstokke, der står lige nedenunder ”den gamle hovedstad på vestsiden” (vinens navn). Direkte gæring i bare 2 ungarske fade uden temperaturkontrol, fremmede gærstammer og what so ever. Et nærmest meditativt eksempel på at less is more. Wow!

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

 

Med ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.

En blanding af tidligt og sent høstede druer i stål og ungarske fade, som forenes til en dejlig saftig hvidvin, som viser, hvad der sker, når vinbonden tager denne vidt udbredte centraleuropæiske drue med de mange navne alvorligt. Jeg mindes ikke at have smagt bedre.

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

We have in our hand something extremly unique, a strong terroir. I dont have to do nothing special, only work clean and natural. I want to show the power and the taste of pure Somló as much as I can!

- Tamas Kis - Somlói Vándo

Mad til din naturvin

Saftige gratinerede knivmuslinger

De gratinerede knivmuslinger er et strålende match til de ungarske vine, hvor de kødfulde muslinger og den salte gratinering giver fint modspil til vinene!

Læs opskriften her