• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

ET FRISKT PUST BLANDT LETTE RØDVINE

Producent: Heimann & Fiai | Område: Pannon Borrégó, Ungarn

Kadarka-druen kaldes også Ungarns Pinot Noir, idet den ofte fremstår ganske lys med milde tanniner, markeret frugtsyre og potpourri af røde bær som hindbær, moreller og tranebær. Også florale aromaer som rose og blomster fra krydderurter (timian, salvie,rosmarin) kan være fremtrædende. Kadarka-druen vurderes til at have stor evne til at reflektere terroir og med mit kendskab til vores trofaste kunders favoritter, vil jeg her mene, vi har en kandidat til en ny, spændende darling.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg | 01. februar 2021 | Nr. 01 2021

 

Zoltan Heimann Sr var en af de første, der købte vinmarker efter det blev muligt ovenpå afslutningen af kommunistisk styre i Ungarn i 1989. Familien Heimann kommer oprindeligt fra Tyskland og producerede i flere generationer vin i Ungarn, men i det små og til lokal konsum. Gradvist efter Jerntæppets fald kom besiddelserne op på de nu ca 25 ha, familien producerer vin fra i dag. I mange år var det Zolis mor, Agnes Heimann, der fungerede som vinmager frem til overdragelsen af ansvaret i 2016 til sønnen, der stod ængsteligt klar i kulissen.

Der er stadig tale om et familieforetagene, og der køres to serier, Heimann Family Estate og Heimann & Fiai (Heimann og Sønner). Zoli respekterer den stil, forældrene har bygget deres navn op omkring: Kraftige vine primært på internationale sorter, som nyder stor anerkendelse nationalt. Omvendt er hverken Kadarka-druen eller Kekfrankos særlig højtagtet lokalt på trods af, at de i højere grad repræsenterer det oprindelige Szekszard. Det er hovedårsagen til, at Zoli har valgt at køre to linjer, for hans mission i livet er at vende tilbage til rødderne og definere Szekszard med det afsæt. Og at lade Kadarka og Kekfrankos være talerør for det særlige terroir, området har.

 

Med diskrete naturvins-karakteristika.

En blanding af frugt fra tre enkeltmarker i forskellige subzoner af Szekszard. Spontangæring i en kombination af ståltanke og træfade. Lagret 8 måneder i brugte fade og ståltanke. Fuldmodne jordbær og røde blommer i duften, lidt paprika og peber. Let krop med delikat saftighed, fnuglet på tungen, men med klar definition og medium smagsintensitet. Fine røde bær med let frugtsødme og forfriskende syre, flot balance. Glimrende at nyde uden mad men også til selv lette fiske- eller skaldyrsretter. Den ville endvidere glæde mig til en række klassikere fra det danske køkken som stegt flæsk med persillesovs eller karbonader med stuvet spidskål. Server ved 12 °C.

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

Med diskrete naturvins-karakteristika.

Fra enkeltmarken PorkolábVölgy, total 2 ha ca 225 moh og vestvendt. Spontangæret med 30% hele klaser. Lagret 8 måneder i amforaer.

Stadig i den helt lyse ende af farveskalaen og duften defineres også her af røde bær, jordbær, hindbær, tyttebær og gojibær men med lidt mere kraft og bundtræk end i Szekszard Kadarka’en. Endvidere er der tørret rose, myntepastil og hvid peber. Sirlig som en den fineste blonde, luftig, nærmest æterisk. Runde, blide tanniner, let krop, nærmest tørstslukkende. Servér ved 14 °C til kanin, lyst fjerkræ eller stegt fisk.

Læs mere om naturvin og vores vinkodeks her

 

 

SZEKSZARD

Szekszard ligger i den sydøstlige del af Ungarn, som i ca 9 mio år var havbund. Det lave Pannoniske Hav dækkede ca 200.000 kvadratkilometer og brugte omkring 400.000 år på at trække sig tilbage inden det for ca 600.000 år siden efterlod det det, der nu kendes som den Pannoniske Slette og kilometervis af sediment, der udgør jordbunden på sletten i dag. Szekszard er både en by og navnet på et af Ungarns højst estimerede vinområder selvom, det pt er under radaren internationalt. Godt 2200 ha er beplantet med vinstokke, og det er særligt den historiske Kadarka og den stigende populære Kekfrankos (kendt som Blaufränkisch i Østrig), der udgører det historiske fundament for områdets anerkendelse. Flere internationale sorter, særligt blå som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot er også plantet i Szekszard, og har de seneste årtier været populære blandt det ungarske folk.

 

 

 

Mad til din vin

Kanin rullet med tørsaltet bacon, salvie og citron

Prøv opskriften på baconrullet kanin som er et strålende match til de ungarske vine.

FÅ OPSKRIFTEN HER