• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

WHISKY I VERDENSKLASSE

– OG DET ER DANSK

Producent: Stauning Whisky | Område: Skjern, Danmark

Det er ikke nogen hemmelighed, at der blev skelet mod vest og whiskykategoriens højborg, Skotland, da Stauning Whisky blev grundlagt i 2005. Helt præcis var forbilledet den kraftigt smagende whiskystil, der produceres på øen Islay, som er kendetegnet ved en distinkt smag af tørverøg og bolværk.

Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg | 31. marts 2021 | Nr. 03 2021

 

Og man kan spørge sig selv: Hvorfor ikke whisky i Danmark? Og hvorfor ikke topkvalitet? Råproduktet til whisky er korn, og dermed en afgrøde, som er udbredt og succesfuld i Danmark. Derudover skal der tilføres respekt for tradition og tid, som grundlæggerne formulerer det, men alligevel havde de ikke turde tro, at Stauning Whisky allerede i 2006, fik de første internationale roser for deres, på daværende tidspunkt, ufærdige produkt.

Den anerkendte whiskykritiker Jim Murray, som siden 2003 hvert år har lanceret The Whisky Bibel, hvor whiskyer fra hele verden vurderes ud fra en 100-point-skala, sammenlignede ved en smagning fra fad blot 1 år efter, destillatet blev grundlagt, den unge whisky i fadene med den det legendariske Islay destilleri-Ardbeg fra 70’erne. Det var den bedst tænkelige start, Stauning Whisky kunne få, og det er ikke helt forkert at sige, at resten af historie. Kort tid efter Jim Murrays besøg, fik Stauning Whisky en betragtelig kapitalindsprøjtning, som gjorde, at de kunne flytte til nye, bedre faciliteter, og det, de kun havde turde drømme om ude i fremtiden, var pludselig en realitet inden, de overhovedet havde et færdigt produkt at sælge. Ingen kompromiser og det kan smages.

Stauning Whisky har kastet sig ud i andre typer end den kraftigt røgede Islay-stil, og niveauet er mildest talt imponerende. De forener den koncentration og præcision, man forventer af whisky på topniveau med en gennemgående rundhed og balance. Både connaisseurs og novicer indenfor whiskykategorien vil glædes og det er noget af det, der karakteriserer en virkelig klassiker.

Destilleret 2015/16. Flasket juni 2019

Inspireret af den oprindelige amerikanske rye-whisky fra før Bourbon-whiskyens stor - hedstid, laves Stauning Rye på overvejende maltet rug samt en smule maltet byg. Lag - ringen foregår i nye, forkullede amerikanske fade. En vidunderlig fyldig, rig og autentisk whisky med toner af rosiner, karamel og fransk nougat, samt høvlspåner, tobak, kanel og vanilje. Bør nydes straight eller evt. on the rocks, hvis man ønsker at dæmpe sødmen en smule. Stauning Rye er også en fremragende mixer i den klassiske cocktail Manhattan.

Destilleret 2015/16. Flasket august 2019

Unik triple-malt-whisky blandet af Rye, Traditional og Peat lagret 3-5 år på en blanding af én gang brugte Bourbonfade fra Maker’s Mark og helt nye amerikanske forkullede fade. En flot, kompleks whisky, der rummer rundhed og fylde, sødme, krydderi og røg. Den perfekte meditations-whisky, der kan serveres straight, hvorved den bliver mere fyldig og røget, eller on the rocks, hvor noterne af appelsin og frugt træder tydeligere frem.

 

­

­

THILDES MANHATTAN

  • 5 cl Stauning Rye
  • 1,5 cl Contratto Vermouth Rosso
  • 2 stænk Angostura Bitters
  • 3 stænk Angostura Orange Bitters

 

Røres med rigelig is og serveres med appelsinskal i cocktailglas.

Kan også serveres on the rocks i lowball glas.

 

 

  Hører man til dem, som synes at sødt med sødt på bliver for meget af det gode, kan man med fordel kaste sig ud i at sætte spiritus til desserter. Alkoholen har en glimrende evne til at bryde både sødme og fedme, og hvis der er god harmoni mellem aromaerne, kan det være et fremragende match. 

 

Det perfekte match

Summerbird Amber-mousse

I opskriften her har vi taget Amber-chokoladen med i dessertkøkkenet og fremtryllet en mousse. Den fede piskefløde og cremede chokolade får selskab af et lille strejf kaffe og appelsin og udgør et uimodståeligt match til Staunings whiskyer.

Få opskriften her