• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Thildes Jul

HVORDAN FEJRER DU JULEAFTEN?

Julen handler for os om samværet og nydelse af god mad og ekstra gode vine. For 7 år siden afskaffede vi gaverne, kun børnene får en i form af en oplevelse. Det har for os været en god beslutning, der har betydet betragtelig mindre stress i december og markant mere tid til at nyde vinen og maden selve juleaften.

 

Vi starter altid juleaften med champagne og østers og gerne allerede ved 17 tiden. Med vores store begejstring for østers er det slet ikke nok kun at spise dem nytårsaften, og netop årets koldeste tid, er den bedste sæson for østers. Som regel får vi hakkede skalotteløg i sherryeddike til eller også bare helt naturel.  

Forretten er typisk fisk, gerne pighvar eller slethvar med friske kålskud fra køkkenhaven, muslinger og en god sauce enten hollandaise eller blanquette. Hertil nyder vi enten Chablis Grand Cru eller en hvid Chassagne-Montrachet.

Til hovedret har vi de foregående år fået dansk gås, men i år har min mor selv avlet moskusænder, som vi skal have juleaften. Thomas parterede dem efter slagtningen og lårene blev sprængt med de sidste krydderurter fra haven og efterfølgende confiterede. Det er svært at få tilberedt lår og bryster godt på én gang, så Thomas plejer at tilberede dem hver for sig. Der blev kogt fond på vingerne og halsene, så der er fond på frost til en god sauce. Skrogene med brysterne på griller vi i vores Green Egg, og brysterne serveres rosa med den dejlige røgsmag fra grillen og de sprødstegte lår til. Vi får min hjemmelavede julekål til, som blev sat over til fermentering medio november. Ud over rødkål indeholder den æbler, løg, nelliker, et par kanelstænger, laurbærblade og stjerneanis. Det er en meget anderledes oplevelse end den sædvanlige søde rødkål, de fleste spiser til jul.

Når vi griller ænderne og ønsker, at brysterne skal være rosa frem for gennemstegte, får skrogene ikke nok varme til, at fyld kan blive tilberedt inden i dem. Thomas laver en sauté af græskar, bacon, kastanjer og sorte trompetsvampe, som vi får til. Vinen i år bliver Brunello di Montalcino fra Poggio di Sotto, den har jeg set mig varm på og smagt et par gange i løbet af året. Vi får aldrig den samme vin til jul, det er noget, jeg beslutter i løbet af året. Sidste år fik vi Mavrotragano fra Sigalas på Santorini, hvilket også var fremragende 

Til dessert får vi svesker i Armagnac, som har trukket siden oktober. De serveres helt enkelt med flødeskum og lidt hakkede, ristede splitter af Marcona mandler til. Det er en flot dessert til Pocas’ Colheita 1967, en af de bedste nogen sinde fra deres hånd

Efter middagen får vi en gin og tonic inden vi som regel runder af, hvor vi startede – med østers og champagne