Dette er den 4. årgang af den nok engang saftige og vellykkede Amarone fra Maso Maroni, der med det samme blev et meget succesrigt brand på vinscenen i Valpolicella.
Maso Maroni tager sit navn fra et udsigtspunkt og lille kapel som ligger ovenfor landsbyen Santa Maria in Stelle en halv snes km. nord for Verona. Her har Mauro Bustaggi og Patrizia Gandi investeret i en række små parceller med gamle vinstokke, som er anlagt på stejle terrasser, og med tiden er det planen, at Maso Maroni vinene hovedsagelig skal produceres på frugten fra disse parceller.
Mauro og Patrizia har imidlertid valgt at plante nye og bedre kloner af Corvina og Rondinella på en del af terrasserne, og derfor suppleres der stadig med druer fra familiens andre vinmarker i Valpantena. Der høstes i hånden, og da der indgår 6 forskellige druesorter i den endelige cuvée, strækker høsten sig over mere end en måned.
2016 er en af de helt store årgange i Valpolicella hvor man overalt høstede nærmest fejlfri klaser med perfekt modnede druer, som næsten igen soignering behøvede inden de blev installeret på tørreloftet. Efter 100-130 dage (afhængig af høsttidspunktet) havde druerne mistet tilstrækkelig med væske til, at det var på tide at forvandle de tørrede druer til vin i 50 hl. rustfri ståltanke. Efterfølgende modnede vinen 24 måneder på 500 liters franske fade (25 % nye) hvorefter den blev tappet på flaske.
En herlig frugtdreven Amarone med en interessant blanding af ribs og solbær, men også pærer og et stænk kanel til næsen. Derpå er der masser af friske solbær og krydderier fra fadene og ikke mindst en fin garvesyre, som giver vinen en lang, frisk og levende finish nærmest på trods af de mange procenter.
Mauro Bustaggi og Patrizia Gandi var ikke alene om at levere på et aldeles charmerende niveau i 2016. Ved den traditionelle "Anteprima Amarone" som fandt sted februar 2020 kort før det voldsomme første Lock Down på grund af Covid-19, var da også en fest, med den måske højeste gennemsnitskvalitet nogensinde, og her hvor vinene er blevet bredt tilgængelige taler man om en af de største årgange de seneste 50 år. Altså på linje med, eller bedre end 2009, 1998, 1997, 1995, 1990, 1988 og 1983.
Simpelthen en Amarone som formår at være potent og delikat på samme tid og derfor mere velegnet sammen med mad end så mange andre. Prøv at udfordre dig selv og server vinen sammen med en klassisk omgang Frito Misto Milanese, der består af kalvefilet, lever og hjerne, hanekamme, artiskokker og blomkål som skæres småt, paneres og sprød steges i smør.