Dette eksklusive Bordeauxblend er opkaldt efter helten i Figaros Bryllup, og vinen kommer med bogstaver svunget med den franske forfatter Beaumarchais håndskrift på etiketten, fordi det var ham, der skabte den figur, som Mozart senere på genial vis gjorde verdensberømt.
Vinen blev en realitet da Philippine, datteren af den afdøde baron Philippe de Rothschild, besluttede at efterstræbe en oversøisk alliance. Hun rejse til Chile og fik en aftale i stand med mægtige Concha y Toro om, at en række af de vinmarker oppe omkring Puente Alto, der dannede rygraden i deres hidtidige top vin Don Melchor skulle videreudvikles til Viña Almaviva.
Den første årgang på markedet var 1996, og selvom vinen de første år blot var en selektion på Don Melchor, fik projektet massiv pressedækning lige fra starten.
I dag produceres Almaviva under opsyn af den franske ønolog Michel Friou på en nyopført topmoderne platform, og alliancen med Concha y Toro er blevet tonet noget ned, for at vinen kan få sit eget liv og ikke mindst prispunkt. Der er efterhånden 85 ha. til rådighed hvoraf de ca. 60 ha. foreløbig er i produktion, og da vinen sælges gennem Bordeaux’s komplekse netværk af vinkøbmænd, kan man hvert eneste år melde om udsolgt ved frigivelsen.
Drueblandingen udgøres i 2018 af 72% Cabernet Sauvignon, 19% Carmenère, 6% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot, mens de sædvanlige 2-5% Merlot er blevet sat udenfor døren. Vinene fra de forskellige parceller vinificeres hver for sig og gærer i rustfrit stål efter alle stilke er fjernet og efter nedkøling og aromaudtræk i adskillige dage. Herefter modner vinene på 100% nye franske fade i samfulde 19 måneder inden den endelige cuvée sammenstikkes og efter et par måneder klares med friske æggehvider og aftappes på flaske.
Resultatet er igen en imponerende vin, som åbner med en generøs og kraftfuld bouquet af brombær, modne solbær, lakrids og viol understøttet af fine noter af vanilje, kaffe, sort peber, røgelse og mørk chokolade samt en snert af eksotisk røgelse. Derpå er den dejlig præget af moden frugt, silkeagtig og koncentreret i munden og de fint indpakkede tanniner giver vinen en nærmest vellystig tekstur, og et fornemt modspil til alt det kraftfulde.
Vinens udviklingsmuligheder diskuteres og er endnu ikke fuldt afdækket, men 5-7 år efter høsten er oplevelsen så imponerende, at det er svært at forestille sig at den kan blive meget større. Ikke desto mindre anfører nogle af de internationale kritikere (måske rutinemæssigt) at potentiale er 12-15 år eller endnu længere.