Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Andre fristelser fra Kir Yianni
Giannakochori 592 00, Grækenland
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Efter Kir-Yianni har fået stor og fortjent succes med deres dejlige rene rosé opkaldt efter de mange akacietræer omkring Vegoritis søen i den græske del af Makedonien lå det lige til højrebenet også at introducere en mousserende Akakies rosé.
Stellios Boutaris testede markedet med en lille prøveproduktion i 2010-årgangen, og da den betydende vinkritiker Tod Steward kaldte vinen for en del af "The next Greek wine revolution" i Tidings Magazine blev det besluttet at sætte vinen i kommerciel produktion, og da 2011’eren siden ramte markedet badede Kir-Yianni i begejstrede anmeldelser. Blandt andet kaldte Mark Squires, der er Robert Parker's mand i Grækenland, vinen for "both sexy and interesting” og i dag er efterspørgslen så stor, at Kir-Yianni køber ekstra druer fra en række små vinbønder for at kunne producere tilstrækkeligt.
Vinen er skabt på ren Xinomavro, der afstilkes og presses når de ankommer til vingården. Det første pres går til den røde Paranga vin, og det efterfølgende pres, der indeholder mere ekstrakt og livgivende syre, bliver til Akakies sparkling rosé. Mosten får lov til at ligge med skinkontakt i en beskyttet atmosfære i op til 48 timer inden de faste dele pumpes væk og der tilsættes kulturgær. Herefter får den ny vin får lov til at hvile sig et par måneder inder der tilsættes lidt sukker og mere kulturgær, således at en fornyet gæring går i gang og sørger for at alkoholindholdet stiger med 1% samtidig med at kulsyren bliver integreret i vinen når ståltanken til sidst lukkes hermetisk. Herefter får vinen lov til at udvikle sig i op til 5 måneder inden gærresterne filtreres fra og vinen tappes på flaske.
Resultatet er en vin med en dyb lyserød farve, der skænkes med en overflod af bobler, der løfter den vidunderlige aroma fra Xinomavro druen lige op i næsen på den, der er så heldig at få et glas i hånden. Blomstrende og nærmest flamboyant qua sin insisterende røde frugt. Let og nærmest sødmefuld selvom en frisk syre og et lille velplaceret tanninsk bid trækker vine af sted i en mere frisk og tør retning.
En oplagt aperitif når glade gæster banker på døren eller som et lille sidste glas efter måltidet når den værste lyst til rødvin er drevet over. Også fin til stegt eller bagt laks og krydrede retter fra det asiatiske køkken. Eller til den fine spinattærte Spanakopita, som sælges på alle gadehjørner i Grækenland.
Årgang | 2017 |
Land | Grækenland |
Region | Macedonia |
Producent | Kir Yianni |
Vinmager | Stellios Boutaris |
Druer | Xinomavro (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 11,5 % |
PH-værdi | 2,88 |
Restsukker | 17,9 g/l |
Syreindhold | 7,9 g/l |
Indeholder sulfitter | Ja |
Lagring | 6 måneder i autoklave. |
Forventet holdbarhed | 2-3 år fra høståret. |
Serveringstemperatur | 7 - 9 °C |
Varenr.: | 211001 |
Den legendariske film Zorba the Greek fra 1964 endte med, at Anthony Quinn og Alan Bates dansede en desperat og desillusioneret syrtaki på stranden, mens Mikis Theodorakis fængende og flot spillede til. Nu danser grækerne på fallittens rand, men det forhindrer os ikke i at revitalisere vores græske sortiment, og siden sommeren 2015 har det været muligt at møde den ellers ukendte blå drue Xinomavro hos Løgismose.
Den måske ypperste ambassadør for druen Xinomavro hedder Kir-Yianni og ligger i den græske del af Makedonien, der netop regnes for Xinomavro druens højborg. Kir-Yianni er etableret så sent som i 1997, men dåbsattesten snyder en smule, idet der er tale om et prestigeprojekt for Boutaris familien, der har lavet vin i området i over 100 år, og med en bred margin er Grækenland mest velkonsoliderede vinfirma.
Kir-Yianni blev grundlagt i 1997 af Yiannis Boutaris, men allerede fra 1999 har det været hans søn, den karismatiske Stellios Boutaris, som har stået i spidsen for projektet, mens Yiannis i stedet har passet sit virke som borgmester i Thessaloniki.
Vingården opererer fra to lokationer på hver sin side af Vermion bjerget, hvor jordbunds- såvel som de klimatiske forhold varierer, og det afspejles i de vine, som produceres. Dertil kommer at man gerne vil vise såvel den oprindelige måde at vinificere Xinomavro på og så en mere moderne tilgang, der rækker ud efter det publikum, som måske ikke har lyst til at beskæftige sig med vine, der kommer med højt tanninindhold i retning af gammeldags Barolo, og derfor kræver tålmodighed.
Kir-Yianni har ramt en åre i tiden, og det har skabt mulighed for at kigge ud over druen Xinomavro. Således produceres der nu også røde vine med et lidt mere internationalt snit båret frem af Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon samt hvide vine hvori den lokale Roditis drue får selskab af Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Græsk-Makedonien ligger i det nordlige Grækenland grænsende op til Makedonien, Bulgarien og Albanien. Regionen har produceret vin i årtusinder, og vindyrkning er dybt forankret i kulturen. Klimaet er især i den nordligste del kontinentalt og regionen er mange steder præget af bakker og skråninger. Hoveddruerne er den Xinomavro, en af landets vigtigste blå sorter samt Rhoditis og Limnio. Nogle steder eksperimenteres også med internationale sorter som Cabernet Sauvignon og Syrah. Græsk-Makedonien er hjemsted for nogle af Grækenlands bedste og mest holdbare rødvine.
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring